Személyre szabott utazás!

Utazási tanácsadóként kényelmesebbé és egyszerűbbé teszem a nyaralásod szervezését! Tervezz velem, utazz a nagyilágban és vedd igénybe ingyenes szolgáltatásom! bernadettgyongyosi@gmail.com Tel:20/989-3823

Bulgária Ciprus Görögország Korfu Rodosz Zakinthos
Kréta Horvátország Olaszország Szicília Spanyolország Törökország

Hasznos tudnivalók Mallorcáról

Palma de Mallorca


Éghajlat
A nyaralók Mallorcát kifejezetten száraz szigetként szokták jellemezni. Június-augusztus hónapokban valóban szinte semmi csapadék nem esik. Ilyenkor az átlagos napi hőmérséklet 29-30 °C, azaz bizonyos napokon 35-38 °C-ra felszökhet a hőmérő higanyszála. Ősszel is lassan hűl le a levegő szeptember végén 25 °C, október végén 20°C-ra számíthatunk. A víz hőmérséklete júniustól szeptemberig 24-25°C körül van. Az augusztustól júniusig tartó időszak csapadékosabb, ilyenkor a tengerparti részeken havi 40-50mm eső esik, ami a hegyekben 120-160 mm is lehet. Ez főként a késő őszi hónapokban jellemző.

Időeltolódás
Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.

Egészség
A gyógyszertárat Farmaciának hívják, a bejáraton jelölik, hogy éjszaka melyik ügyeletes.

Nagykövetség
Madridi Magyar Konzulátus
Főkonzul: Nagy Bálint
Konzul: Medveczky Iván
Cím: Avenida Diagonal, 477, piso 19/B 08036 Barcelona
Telefon: ( 34-93) 405-1950, 405-3362, 405-3453
Ügyeleti mobil: ( 34-93) 629-745-593
Fax: ( 34-93) 419-4608
E-mail: mission.bcn@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/cons/barcelona

Pénz
Spanyolország tagjai az Európai Monetáris Uniónak, így a hivatalos fizetőeszköz az euro (€) Az euro kisebb váltópénzei, az 1-2 centesek a gyakorlatban ritkán fordulnak elő, a fizetendő összegeket általában 5 centre kerekítik.
A bankkártyák kényelmét Mallorcán is élvezhetjük. Minden ismertebb bankkártyát elfogadnak. Pénzfelvételnél 3 €-t, plusz az összeg 1 %-át vonják le a közvetítő pénzintézetek.
Az árak árak legfeljebb harmadával drágábbak, mint itthon.

Elektromosság
Mallorcán az általános hálózati feszültség 220-225 V. Sok hotel 110-125 V-os konnektorral is rendelkezik. A hálózati csatlakozó megegyezik az itthon használttal.

Internet
A szigeten több helyen vannak wifi pontok, némelyik ingyenes is. Internet kávézót is sok helyen látni.

Telefon
Mallorcáról a legolcsóbban telefonfülkéből telefonálhatunk Magyarországra. A telefonfülkék érmével (min. 1 €) vagy telefonkártyával is működnek.
A mobiltelefon használata meglehetősen drága. Találhatunk internet kávézókat és egyre elterjedtebb a wifi is a szállodákban.
Ha Mallorcáról szeretnénk Magyarországra telefonálni az utcai készüléken üssük be a 07-es számot, majd a nemzetközi vonaljelzés után a 36-os hívószámot és a telefonszámot. Ha Magyarországról szeretnénk Mallorcára telefonálni, akkor 00, majd Spanyolország hívószámát 34-et. Mallorca egy telefonkörzetnek számít, amelynek hívószáma 971, ez után kell tárcsázni a hat jegyű telefonszámot.

Posta
Mallorcán képeslapot és bélyeget a szállodában vagy az üzletekben is vásárolhatunk. A képeslapokat, leveket a hotelben adhatjuk fel, vagy az az utcán álló Correos feliratú postaládába dobhatjuk be.

Borravaló
Az éttermekben általában az utolsó centig visszahozzák a pincérek a borravalót, ebből annyit hagyunk, amennyit akarunk. Alkalmazzuk az általános 5-10%-ot.

Közbiztonság
Mallorcán a közbiztonság átlagosnak mondható. Előfordulnak besurranó és zsebtolvajok, ezért pénzünket, értékeinket tartsuk több részben, ügyesen kitalált rejteken. De még jobb, ha a heti 15-20 €-ért szálloda széfjébe tesszük, vagy bankkártyát használunk.
Óvatosan kell bánni az ún. szegfűárus asszonyokkal, akik mosolyogva, kedves ajándékként tukmálják ránk virágaikat. Ha elfogadjuk, hirtelen hangnemet váltanak és komoly összeget követelnek.  

Vám
Fegyvert tilos az országba bevinni, a saját felhasználásra szánt tárgyak vám nélkül bevihetők.


Tömegközlekedés

Légi közlekedés
Mallorcára a legegyszerűbben és leggyorsabban repülővel juthatunk. Mallorca egyetlen repterére a Son San Joan (PMI) reptere 11 km-re található a fővárostól , Spanyolország városaiból és Európa több városából is indítanak ide járatokat. Fapados járatokkal viszonylag olcsón foglalhatunk repülőjegyet. A sziget elméletileg gépkocsival és komppal is megközelíthető, ezt azonban a hosszú utazási idő és a lényegesen magasabb ár miatt nem ajánljuk.

Tömegközlekedés
Tömegközlekedési eszközzel a sziget szinte minden pontja elérhető. Palmából a sziget minden irányába indulnak buszjáratok. Az üdülőövezetekbe gyakrabban, míg a távoli vagy eldugott városkák felé gyakran csak naponta egyszer. Ezek a helyiekhez igazodnak, reggel indulnak Palma felé és a délutáni órákban vissza. Indulás előtt érdemes meggyőződni a menetrendről. A tömegközlekedés árai nagyon kedvezőek.

Vonat

Mallorca-n két vonatjárat üzemel. A Sóller nosztalgiavasút fából készült kocsijai nagyon hangulatosak. A Palmaból Sollerig tartó egy órás úton komoly hegyvidékeken is áthatolnak.
Az út ára 17 €.
A másik vonatjárat kocsijai Palmából indulnak és Manacorig, illetve Sa Poblaig járnak, Incáig közös útvonalon. A menetidő 1 óra, a jegy ára 2,65 €.

Busz
A sziget legfőbb tömegközlekedési eszköze az autóbusz. Palmából indulva busszal a sziget szinte minden pontja megközelíthető. A buszjegyek ára távolságtól függően 1- 4 € körül mozog. A buszközlekedés Palma városában is kitűnő, ha éppen nem akadályozza dugó. A buszjegy ára 1-1,25 €.

Taxi
A taxizás meglepően olcsó Mallorcán. 1 km kb 0,80 centbe, hétvégén, ünnepnapokon és este 21:00-től 7:00-ig 1,20 €. Néhány plusz költség felmerülhet pl. a bőröndök szállításáért.

Autókölcsönzés
Mallorcán autót kölcsönözni meglehetősen egyszerű. Ne engedjünk a reptér közelében található kölcsönzők invitálásának. Az üdülővárosokban akár egyharmad áron is bérelhetünk autókat, 3 napra kb. 120 €-ért. Az 1-2 napos bérlés természetesen lényegesen drágább.
Jogosítványunk Mallorcán is érvényes és a közlekedési szabályok sem térnek el nagymértékben. A parkolási felfestésekre érdemes odafigyelni, ha szeretnénk elkerülni a büntetést. Fehér felfestés: ingyenesen parkolhatsz, kék felfestés, fizetős a parkolás, sárga felfestés: tilos a parkolás. A parkolási díjak kedvezőek.

A fővárosban inkább a tömegközlekedést ajánljuk, gyakoriak a dugók és a parkolás és nehézkes.


Forrás:vilagnező.hu Fotó:kepguru.hu


Spanyolország

Szállások, utazási ajánlatokTartalomWeblap látogatottság számláló:

Mai: 169
Tegnapi: 299
Heti: 578
Havi: 4 391
Össz.: 748 609

Látogatottság növelés
Oldal: Mallorca - Hasznos tudnivalók
Személyre szabott utazás! - © 2008 - 2019 - utazasitanacsado.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: als?p?hok kft e mail - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »