Személyre szabott utazás!

Utazási tanácsadóként kényelmesebbé és egyszerűbbé teszem a nyaralásod szervezését! Tervezz velem, utazz a nagyilágban és vedd igénybe ingyenes szolgáltatásom! bernadettgyongyosi@gmail.com Tel:20/989-3823

Bulgária Ciprus Görögország Korfu Rodosz Zakinthos
Kréta Horvátország Olaszország Szicília Spanyolország Törökország

Hasznos tudnivalók Bulgáriáról

Fekete-tenger Neszebárnál (Bulgária)

Éghajlat
A tél nagyon hideg, a nyár pedig forró. Tengerparti nyaralásra a késő őszi vagy kora tavaszi időszak a legalkalmasabb. Előfordul, hogy télen a zord időjárás miatt a várnai repülőteret is lezárják.

Időeltolódás
Bulgáriában egy órával később van, mint Magyarországon. Ennek megfelelően állítsuk át óránkat, ha belépünk az országban.

Egészség
Utazás előtt váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, így minden gyógykezelést ugyanazon az áron, vagy ingyen vehetünk igénybe. Érdemes megfelelő egészségbiztosítást is kötni.

Nagykövetség
Magyar Nagykövetség
ul. 6-ti Szeptemvri 57.
Szófia 1000
Előhívószám: 00-359-2
Telefon: 963-1135, 963-1136
Ügyelet: 00-359-88-8813-080

Információ
A turistairodák változó szolgáltatásokkal várják az utazókat. A minőségük és az információ minősége is eltérő lehet. A személyzet segítőkész és beszélnek idegen nyelveket, főleg angolt és németet. A brossúrák és programfüzetek általában bolgár és angol nyelven készülnek.
Turistainformáció Várnában:
36 bul. Car Oszvoboditel 9200 Várna
Telefon: 052-602-907

Pénz 
Bulgáriában a hivatalos fizetőeszköz a leva (BGN), váltópénze a sztotinki. 1 leva 100 sztontinki.
A bankokban és bankautomatáknál könnyen vehetünk fel pénzt. Vidéken azonban ritkábbak az ATM-ek. A legtöbb intézményben csak készpénzzel lehet fizetni, a szállodák és éttermek ajtaján matricák jelzik, milyen hitelkártyákat fogadnak el.
A bankok hétfőtől péntekig 9:00 - 16:00-ig, a pénzváltók 18:00-ig vannak nyitva. Pénzt csak hivatalos pénzváltó irodában vagy bankban váltsunk.

Elektromosság
Az elektromos hálózat 220 voltos, így nem szükséges külön adaptert beszerezni.

Internet
A kisebb és nagyobb városokban egyre több internetkávézó nyílik. A turisták által ritkábban látogatott vidéken azonban ne keressük. Sok szállodában wifi elérés is biztosított.

Telefon
A nyilvános telefonfülkék pénzérmékkel vagy kártyával működnek, amelyeket trafikokban, boltokban és postákon vásárolhatunk meg. Ha nemzetközi hívást szeretnénk kezdeményezni, akkor nemzetközi kártyát vásároljunk, mert a percdíjai sokkal kedvezőbbek.
A hazai telefonszolgáltatók roamingszolgáltatásait Bulgáriában is igénybe tudjuk venni. Várna előhívószáma 052

Posta
Az utcán álló postaládák formája és színe is különböző. Levelünk, képeslapunk 1 hét alatt ér célba. Ha csomagot szeretnénk feladni, akkor ajánlva tegyünk, vagy bízzük nemzetközi csomagszállító cégre.

Borravaló
Bulgáriában a fizetések nagyon alacsonyak, a szállodai személyzet és az éttermek dolgozói a borravalóból tartják el a családjukat, így mindig adjunk borravalót. Ennek mértéke kb. 10%. A taxisofőrök nem várják el a borravalót, de szívesen fogadják.

Közbiztonság
Az országban ritka a személy ellen elkövetett erőszak, kisebb lopások itt is előfordulhatnak, főleg a zsúfolt, turistalátványosságok közelében.

Vám
Az Európai Unio általános vámszabályai vannak érvényben, a saját fogyasztásra hozott árukat nem kell elvámoltatni.

Forrás: Nyitott szemmel: Bulgária

Tömegközlekedés

Vonat
Bulgáriában számos vasútvonal működik, de felújításra szorulnak, elég lassúak és nem mindig megbízhatóak. Ha vonattal szeretnénk utazni a jegyet érdemes előre lefoglalni. Ha tehetjük, utazzunk első osztályon.

Busz
A helyi buszközlekedés árai általában elég alacsonyak. Jegyeket a közeli trafikokban és bódékban árulnak. Várnában trolibuszokat is találunk.

Taxi
Korábban Bulgáriában túlszámláztak a taxisok, de ez mára megváltozott. A taxiknak rendelkezniük kell érvényes engedéllyel és mérőórával is. Csak ilyen, sárga színű taxiba szálljunk be és kérjünk előre mindig számlát is. Taxit találunk a taxiállomásokon vagy rendelhetünk telefonon is.

Autó
Bulgáriában az utak egyenesek és alig van forgalom, viszont az elég rossz minőségűek. Forgalmi dugókkal csak a nagyobb városokban találkozhatunk. Ha vidékre utazunk, szerezzünk be olyan térképet, amelyen a helynevek cirill betűvel is szerepelnek, így könnyebben tájékozódhatunk.

Autóbérlés
Bulgáriában olcsón lehet autót bérelni, és némelyik cég ajánlatában az ár a biztosítást is tartalmazza. Várnában megtaláljuk a nagy nemzetközi kölcsönzőcégeket, de kisebb bolgár cégek is foglalkoznak autókölcsönzéssel.

Forrás: Nyitott szemmel: Bulgária

Bulgária

Szállások, utazási ajánlatok


Tartalom

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 177
Tegnapi: 96
Heti: 884
Havi: 4 697
Össz.: 748 915

Látogatottság növelés
Oldal: Bulgária - Hasznos tudnivalók
Személyre szabott utazás! - © 2008 - 2019 - utazasitanacsado.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: als?p?hok kft e mail - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »