Személyre szabott utazás!

Utazási tanácsadóként kényelmesebbé és egyszerűbbé teszem a nyaralásod szervezését! Tervezz velem, utazz a nagyilágban és vedd igénybe ingyenes szolgáltatásom! bernadettgyongyosi@gmail.com Tel:20/989-3823

Bulgária Ciprus Görögország Korfu Rodosz Zakinthos
Kréta Horvátország Olaszország Szicília Spanyolország Törökország

Hasznos tudnivalók Olaszországról

Sóhajok hídja, Velence, Olaszország Trevi-kút, Róma, Olaszország

Éghajlat
Róma éghajlata viszonylag enyhe. A nyár forró, melyet néha a tenger felől érkező szellő enyhít.

Velencében mérsékelt mediterrán klíma uralkodik. A sirokkó és a levegő magas nedvességtartalma miatt a nyár derekán gyakran nagyon fülledt az idő. A tél is gyakran hűvös-nedves.

Időeltolódás
Olaszország a közép-európai zónaidőhöz tartozik, nem kell átállítanunk az órát.

Nagykövetség
Római Magyar Nagykövetség
Róma, Via dei Villini 16.
Tel. 0039 06 44 02168

Magyar külképviselet:
Velence
S. Crose, F.ta S. Chiara 510. 30135
Tel.: (39) 041 523-9408

Információ
A telefonos információ szolgálat az üzletek nyitva tartási ideje alatt ingyenesen hívható: 800 020020

Velencében a felvilágosítás központi helye a Vallaresso vaporetto állomástól nem messze lévő Velnice Pavillon (tel.: 04 15 29 87 11, naponta 9-18) amely egyszerre információs iroda, könyvesbolt és jegyiroda.
További információs iroda a Szent Márk tér délnyugati sarkán, a Piazzale Román, a Santa Lucia pályaudvaron és a Marco Polo repülőtéren található.

Pénz
2002 óta Olaszország hivatalos pénzneme az euró. Az olaszok nem szeretnik a bankkártyákat, sok étteremben, boltban és benzinkúton csak készpénzzel fizethetünk. Pénzt legolcsóbban bankokban válthatunk. A bankok általában 8:30 - 13:30 és 15:00 - 16:00-ig tartanak nyitva. ankautomaták szép számmal állnak rendelkezésre. Az ismert hitelkártyákat majdnem mindenhol elfogadják. A legtöbb bank és pénzváltó iroda (cambio) rendelkezésünkre áll, ha pénzt szeretnénk váltani. A bankok általában magasabb árfolyamot kínálnak alacsonyabb illetékkel.

Telefon
Róma nyilvános telefonjai kártyával működnek, ezeket postahivatalokban vagy doányáruboltokban vásárolhatjuk meg. A mobileléréssel nincs gond. Az ország előhívószáma 39. Velencében sok a nyilvános telefon, a trafikokban vehetünk telefonkártyát. A mobiltelefonoknak nem lehet gondjuk a vétellel.

Posta
A legtöbb postahivatal 8 és 13:30 között tart nyitva. A főposta egész nap nyitva van.

Borravaló
Az éttermekben és szállodákban elvárja a személyzet a borravalót. Olvassuk el figyelmesen az étlapot, sok helyen 5 € abrosz és kenyér díjat, valamint 10% kiszolgálási díjat is felszámolnak. Ennek ellenére is illendő a fogyasztás 12-15%-át otthagyni. 

Közbiztonság

A Rómába érkező turisták életét leginkább a kisstílű bűnözők pl. zsebtolvajok vagy autókat kifosztók keserítik meg. A biztosítás megkötésekor erre is gondoljunk. Ha megtörténik a baj, akkor keressük forduljunk a rendőrséghez, mert kárigényünket csak így érvényesíthetjük.
Velence biztonságos város, a turistákkal szembeni bűncselekmények igen ritkák. Rendőrségi segélyhívás: 113

Egészség
Az EU-országok állampolgárai számára az orvosi ellátás ingyenes az Európai Egészségügyi Biztosítási Kártya felmutatásával. Minden külföldi állampolgár ingyenes sürgősségi ellátásban részesül a baleseti osztályon, de ajánlatos egyéni orvosi biztosítást kötni.

Elektromosság
Az Európában szokásos áramcsatlakozási lehetőségeknek köszönhetően az elektromos berendezések itt is használhatók. Az energiaellátás 220 volt, kétágú dugasszal.

Internet
Róma belvárosában sok helyen ingyenes wifi-elérés biztosított és sok internet kávézó is üzemel. Figyeljük a jelzéseket.

A Szent Márk tér környékén ingyen lehet felcsatlakozni a világhálóra. Egyetlen feltétel: egy múzeumi belépő vagy múzeumbérlet online vásárlása. Sok kávézó is kínál ingyen internetezési lehetőséget.

Posta
Bélyeget a postán és a trafikokban kapni. Az Európai Unió tagállamaiba és Svájcba irányuló képeslapok és levelek kötelezően elsőbbségi díjszabásúak.
Főposta:
San Marco 5554
Salizzada del Fontego dei Tedeschi
Nyitva: Hétfő-Szombat: 8.10 – 19.00

Vám
Az EU területén szabadon ki- és bevihetők a személyes szükségletet fedező áruk.

Velence-kártya
A három vagy hét napra váltható kártyával valamennyi tömegközlekedési eszközt és a nyilvános illemhelyeket ingyen használhatjuk. Ezen kívül még kedvezményt is kapunk némelyik múzeumban, templomban, üzletben.

Közlekedés

Légi közlekedés - Róma
A Magyarországról induló repülőjáratok nagy része a Fiumicino repülőtérre érkezik. A repülőtérről gyorsvasúttal juthatunk be a városba. A járatok 6:00 és 23:30 között félóránként járnak, a távot 30 perc alatt teszik meg.
Ennél olcsóbban közlekednek a Metropolitan Train Fr1 szerelvényei.

Velence
A fapados társaságok indítanak járatokat Budapest és Velence viszonylatában. A fapados járatok rendszerint a Velencétől 20 kilométerre fekvő Treviso repülőterét használják. Velence nemzetközi repülőtere, a Marco Polo Tesserában található, a lagúna északi szélén.

Tömegközlekedés

Vonat Olaszországban az utazás leggyorsabb, legolcsóbb és legkényelmesebb módja a vonat. Ha déli vidékre szeretnénk utazni, ott a busz a legjobb választás.

Budapestről a Keleti pályaudvarról éjszakai vonatok járnak Velencébe a hét minden napján. A menetidő kb. 14 óra, ezért érdemes hálókocsi- vagy couchette-jegyet venni. A városban a közlekedés csak különféle típusú hajókkal, a külső részekben pedig buszokkal oldható meg.

Metró
A római metrónak két vonala van, az A és B. A két vonal a Termininél találkozik egymással. A szerelvények 5:30 és 23:30 között közlekednek. Jegyet automatákban vagy trafikokban is vehetünk. Az érvényesítéstől számítva jegyünket 75 percig két metró-vagy buszutazásra használhatjuk.

Busz
Minden egyes megyének megvan a maga busztársasága. Ez néha problémákhoz vezet, mert az egyes megyék nem adnak felvilágosítást a másik megye járatairól és a menetidők sincsenek összehangban. Indulás előtt érdemes informálódni.
A Rómában közlekedő buszokra vett jegyünk az érvényesítéstől számított 75 percig érvényes két metró- vagy buszutazásra. A napijegy éjfélkor jár le, de válthatunk heti vagy havijegyet is, amely valamennyi közlekedési eszközre érvényes a reptéri járatok kivételével.

Busz - Velence
A buszpályaudvar a Piazzale Román található. Az ACTV helyi járataival juthatunk el Fusinába, Margherába, Malcontentába, Mestrébe és San Giulianóba, valamint a Lidón is az ACTV buszai közlekednek.

Autó
Aki nem Rómában lakik, az autóval nem hajthat be a belvárosba. Az autónkat érdemes a Gianicolo lábánál névő óriási mélygarázsban hagyni és tömegközlekedési eszközzel vagy gyalog megközelíteni a belvárost.

Aki autóval látogat Velencébe, az a Ponte della Libertá (Szabaság Híd) nevű gáton érkezik a városba. Egynapos látogatás esetén legegyszerűbb az óvároshoz közel, Tronchetto szigetén vagy a Piazzale Roma környékén található parkolóházak egyikét igénybe venni. Olcsóbban lehet parkolni a szárazföldön, Fusinában, Treportiban és Punta Sabbioniban.

Taxi – motorcsónak - Velencében
A taxik meghatározott díjszabás szerint, a megtett távolságtól függően kérnek pénzt. Ügyes megoldás az indulás előtt megállapodni a viteldíjban. Taxiállomásokat találhatunk pl. a pályaudvar, a Piazzale Roma és a San Marco előtti rakpartokon.

Gondola - Velence
Sokak számára a velencei látogatás legnagyobb élménye a romantikus gondolázás. Ez a legélvezetesebb közlekedési eszköz a városban, de egyben a legdrágább is. A viteldíj egy hivatalos tarifatáblázat szerint van kiszabva, de azért ajánlatos előre tisztázni az árat. 
A gondolások a Piazetta San Marco előtt, a Hotel Danieli előtt, a Szent Márk tér mögött a Bacino Orseolónál, valamint a Canal Grande mentél a Piazzale Románál a pályaudvar mellett a Campo Santa Sofiánál, a Rialto-hídnál és a San Tomá, a Giglio és a Vallaresso vaporetto állomásnál várják a vendégeket. 

Vaporetto - Velence
A legpraktikusabb közlekedési eszközök a menetrend szerint közlekedő vízibusz-, azaz vaporetto. A 20 vaporettojárat a Canal Grandén és a fontosabb mellékcsatornákon közlekedik, valamint összeköti az óvárost a Lídóval, a lagúnában fekvő szigetekkel és a szárazfölddel. A legtöbb megállóban árusítanak jegyet. 

Traghetto  -Velence
A gondolakompok a gyalogos utasokat a Canal Grande két partja között szállítja. Olcsó és kellemes közlekedési mód. Az utasok állva teszik meg a rövid utat. A traghetto-kikötőket apró gondolát ábrázoló, sárga táblák jelzik. A kompként működő gondolák reggel 8-tól este 19 vagy 22 óráig közlekednek az ünnepnapokat is beleértve.


 Olaszország

Szállások, utazási ajánlatok


Tartalom

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 158
Tegnapi: 299
Heti: 567
Havi: 4 380
Össz.: 748 598

Látogatottság növelés
Oldal: Olaszország - Hasznos tudnivalók
Személyre szabott utazás! - © 2008 - 2019 - utazasitanacsado.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: als?p?hok kft e mail - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »