Személyre szabott utazás!

Utazási tanácsadóként kényelmesebbé és egyszerűbbé teszem a nyaralásod szervezését! Tervezz velem, utazz a nagyilágban és vedd igénybe ingyenes szolgáltatásom! bernadettgyongyosi@gmail.com Tel:20/989-3823

Bulgária Ciprus Görögország Korfu Rodosz Zakinthos
Kréta Horvátország Olaszország Szicília Spanyolország Törökország

Törökország - Isztambul

Isztambul

Fotó: kepguru.hu/ 2012. aug. 22. Mesi

       Isztambul a világ egyik legidősebb városa. Vonzerejét elhelyezkedésének köszönheti: a Boszporusz-szoros két kontinenst választ el egymástól. Isztambul összekötő kapocs Európa és Ázsia között, a világ egyetlen kontinensen átívelő fővárosa.

Isztambuli Szultán palota

A Fekete-tenger és az Égei-tenger találkozási pontjánál keveredik egymással a keleti és nyugati világ. Törökország legnagyobb települése a kultúrák olvasztótégelye. A nyüzsgő bazárok mellett európai üzletek sorakoznak, a kebabárusok és a török kávézók szomszédságában nemzetközi éttermek csábítják a vendégeket, a minaretek mellett modern irodaházak és szállodák magasodnak.

Ez a világ egyetlen fővárosa, mely a muszlim és keresztény birodalom központja is volt. Konstantinápoly a Bizánci Birodalom részeként több mint ezer éven keresztül a kereszténység egyik legjelentősebb városa volt. Majd Isztambul néven a török szultánok székhelye lett, az ötszáz éven keresztül fennálló Oszmán Birodalom központja, mely a Fekete-tengertől és a Balkán-félszigettől egészen Arábiáig és Algériáig húzódott.

Törökország - Isztambul

Isztambul stratégiai jelentősége ma is olyan fontos, mint kétezer-ötszáz évvel ezelőtt volt, amikor egy görög törzs megalapította Büzantion városát. A modern Törökország fővárosa ugyan Ankara, ám az ország legnagyobb települése Isztambul, amely forgalmas kereskedelmi kikötő és üzleti központ, Törökország termelésének egyharmadát a város adja. Napjainkban több mint 12 millióan élnek itt.


Kék Mecset, Isztambul, Törökország

Büzasz, Bizánc alapítója a tengeristen, Poszeidón fia volt. Ma az ősi város helyén a Topkapi Palota, valamint a pályaudvarok és bazárok találhatók. A terület I. e. 64-ben római uralom alá került. A települést Nagy Konstantin császár hat év alatt átépítette, majd 330-ban Új Róma néven az ország fővárosává tette. A régi-új város ehelyett azonban Konstantinápoly néven vált ismertté.

Később az 1054-es egyházszakadással az ortodox egyház központjává válik, s az is marad egészen a város török általi, 1453-as bevételéig. A törökök átvették az eredeti nevet Konsztantinije formában, s a görög Sztanbulin elnevezést is Iszlambolként; mindkét változat használták egészen az Oszmán Birodalom összeomlásáig (1923). Ez idő alatt török fővárosként gyarapodott; ezen rangját azonban a köztársaság kikiáltásával elvesztette. Atatürk 1928-as rendelete alapján kapta hivatalosan az Istanbul nevet.


Isztambul

A turisták által leggyakrabban felkeresett nevezetességek többsége az óvárosban található. Bár a római korból kevés emlék maradt, Isztambul olyan bizánci műemlékkel büszkélkedhet, mint az Aja Szófia, a Khóra-monostor mozaikjai és Theodosziosz császár városfalai. Az Oszmán Birodalom idején épült az egyik legszebb mecset a Süleymaniye. Népszerű még a Topkapi Palota, a szultánok egykori birodalma.
Bizáncra, Konstantinápolyra és Isztambulra a századok alatt Kelet és Nyugat egyaránt hatott, és a kultúrák áramlása a világ egyik legvidámabb, leglenyűgözőbb és legbarátságosabb városát alakította ki.

Forrás: világnéző.hu


Kék Mecset, Isztambul, Törökország

Hagia Sofia, Isztambul, Törökország

Hagia Sofia, Isztambul, Törökország


 Törökország

 Szállások, utazási ajánlatok

Tartalom

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 163
Tegnapi: 299
Heti: 572
Havi: 4 385
Össz.: 748 603

Látogatottság növelés
Oldal: Törökország - Isztambul
Személyre szabott utazás! - © 2008 - 2019 - utazasitanacsado.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: als?p?hok kft e mail - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »